blitva

Blitva je super živilo za vaše telo

Blitva je temno zelena rastlina, ki ima v sebi dosti vlaknin, železa in drugih vitaminov ter rudnin. V Sloveniji je blitva precej znana in uporabljana rastlina, tudi v kulinariki, ker je zavest o njeni vsestranski uporabnosti in zdravilnosti razširjena. Pri nas ta super rastlina izjemno dobro raste in jo srečamo skoraj na vsakem vrtu. Jemo jo lahko surovo ali kuhano, samo ali kot prilogo.

blitva

Blitva se lahko naredi na več načinov. Lahko jo na primer uporabite v juhi in sicer tako, da jo narežete na drobno in skuhate do mehkega ter oddate še druge rastline in začimbe po okusu. Nekateri jo tudi zmiksajo, da je še lažje prebavljiva. Vendar vlakna potrebujemo, zato jo kdaj jeste tudi celo tako, da jo zgrizete.

Kuhana blitva je izjemno dobra priloga h krompirju, pa naj bo pečen, pražen ali pire krompir. Podobna je špinači in ima tudi podobne učinkovine, zato lahko enkrat uporabite špinačo, drugič pa blitvo. Enostavno jo skuhate, odlijete vodo in priložite h krompirju, tako preprosto je. In okusno tudi.

Blitvo ni treba kupovati na tržnici ali v trgovini, ker jo lahko pridelate doma, če imate le malo vrta ali terase. Lahko jo režete on bo vedno znova zrastla. Prepričamo, da režete bolj mlade liste in ne uporabljate preveč starih, ker imajo veliko oksalatov, ki lahko slabo vplivajo na ledvica. Mlade rastline so vedno super rešitev za zdravje in za otroke ter občutljive ljudi, ki majo težave s prebavo in želodcem.

Blitva je starodavna rastlina, ki so jo uporabljali že nekoč v Evropi in tudi pri nas. Poznamo več vrst, vendar so vse v redu. Vlakna blitve pomagajo pri prebavi. Železo, ki je v blitvi organsko, pa bo popravilo še tako slabo kri. Če bi radi blitvo shranili za zimo ali za dni, ko je ni zunaj potem jo enostavno skuhate in narežete ter daste v vrečke ter zamrznete.