zobni mostiček

Zobni mostiček opravlja več pomembnih funkcij

Funkcija zobnih mostičkov je, da nadomeščajo manjkajoče zobe v zobni vrzeli – z njihovo pomočjo je tako lahko vaš nasmeh zopet popoln. Zobni mostiček je sicer neke vrste zobna rekonstrukcija.

Nekatere ljudi sicer ne moti, da jim kakšen izmed zobov manjka, a pri tem je treba opozoriti, da ne gre le za estetsko funkcijo, temveč manjkajoči zobje lahko povzročijo tudi kakšno drugo težavo. Če manjkajočega zoba ne nadomestite, lahko pride do zmanjšanja žvečne površine, poleg tega se lahko ostali zobje začnejo nagibati v zobno vrzel, nepravilna lega zob pa lahko otežuje čiščenje, omogoča zastajanje ostankov hrane, obstaja večja verjetnost, da se pojavi zobna gniloba, dovzetnejši pa ste tudi za obolenje zobnih tkiv.

Zobni mostiček lahko prepreči vse te težave, poleg tega pa poveča tudi razumljivost govora, podpira tkiva ustnic in lic ter ohranja naravno skladnost potez obraza. Za zobni mostiček morate imeti dober in čvrst nosilec na obeh straneh zobne vrzeli. To pomeni, da mora biti zob, ki bo predstavljal ta nosilec živ, brez znakov vnetja zobnega živca ali okoliških tkiv; dlesen ga mora čvrsto objemati, sama dlesen pa mora biti bledo rožnate barve. Sicer pa so nosilci zobnega mostička lahko tudi zobni vsadki.

Zobni mostički dandanes niso narejeni le iz kovine, temveč obstaja več vrst materialov, iz katerih so narejeni (cirkonij, porcelan, keramika in podobno), in ravno pacient je tisti, ki sam izbere, kakšen material želi za svoje zobne mostičke. Odločitev je tako popolnoma individualna, seveda pa lahko za nasvet povprašate svojega osebnega zobozdravnika.

Zobni mostički nadomeščajo manjkajoče zobe v ustni votlini in tako pripomorejo k razumljivejšemu govoru, preprečujejo zmanjšanje žvekalne površine, ohranjajo skladnost obraza in še marsikaj. Narejeni so iz različnih materialov, zato lahko sami izbirate, kateri material želite. Pri tovrstni odločitvi pa so vam vedno na voljo prijazni zobozdravniki, ki vam lahko svetujejo.