Izbira domačega bazena

Odlični nasveti pri izbiri domačega bazena

Bazeni so že od nekdaj privlačni za naše oči in potrebe, in to ne glede na to, kje se z njimi srečujemo. Če imate v okolici svojega doma dovolj primernega prostora, pa si ga ne nazadnje lahko postavite kar doma. A izbira prave vrste slednjega vendarle ni tako preprosta. Še posebej pa ne, če se boste odločili za postavitev čisto pravega.

Pri postavitvi bazena v domačem okolju se boste najverjetneje najprej vprašali tudi to, ali za gradnjo potrebujete kakšno posebno dovoljenje. Tisti manjši se uvrščajo med manj zahtevne objekte. Zanje je potrebno pridobiti vso potrebno gradbeno dokumentacijo, ne pa tudi projektne. Pred samo gradnjo pa se morate o potrebnih dokumentih posvetovati na domači občini.

bazen

Lokacija bazena

Bazeni se praviloma postavljajo na dobro utrjenih delih parcel. Nikakor ne smejo na primer stati na nasutju ali pa na brežini. Najbolje je, da vam samo lokacijo za postavitev tovrstne strukture določi kar strokovnjak.

Pomembno je, da so ustrezno odmaknjeni od večjih dreves. Na ta način se boste izognili cvetnemu prahu, listju v vodi in še čemu. Obenem pa velja, da mora bazen stati blizu že obstoječe vodovodne in kanalizacijske naprave in ostalih površin, kot sta na primer letna kuhinja, terasa. S tlakovanjem jih lahko namreč privlačno povežete v celoto.

Vrste domačih bazenov

Naslednje zelo pomembno vprašanje je, kateri tip je najprimernejši za vaše potrebe. Bazenska školjka se lahko gradi iz različnih materialov. Glede na to so vam na voljo betonski, tisti iz zidakov ter PVC folije, poliestrski, montažni in inox bazeni.

Med najbolj priljubljene vrste sodijo betonski. Zanje velja, da jih je treba zelo dobro načrtovati, ker morate pred opaženjem ter vlivanjem betona namestiti vse priključke, šobe ter odtoke, in sicer na prej določena mesta. Nato se takšna vrsta bazena hidrolizira ter praviloma tlakuje s prav posebno vrsto keramike iz betona. Te vrste najpogosteje postavijo gradbeniki, ki ga prav tako načrtujejo ter kasneje jamčijo za samo vodotesnost sistema.

Novost na trgu pa so tisti iz stiroporja, ki pa se je zelo hitro prejela, saj je takšna vrsta bazena cenovno dostopna, možna je tudi samogradnja.

Več vrst bazenov pa lahko najdete na spletni strani Bestway.