satje v medu

Zakaj kupiti satje v medu kaj vam prinaša dobrega

Satje v medu je eden od načinov uživanja plodov čebeljega dela. Privoščite si nakup satja v medu iz domače proizvodnje z ljubeznijo. To lahko prinese koristi za zdravje, od manjšega tveganja okužbe do bolj zdravega srca in jeter. Satje je naravni izdelek, ki ga izdelajo čebele za shranjevanje medu in cvetnega prahu ali namestitev njihovih ličink. Satje v medu je sestavljeno iz niza šesterokotnih celic, zgrajenih iz čebeljega voska, ki običajno vsebujejo surovi med. Surovi med se razlikuje od komercialnega medu, ker ni pasteriziran ali filtriran.

satje v medu

Satje v medu lahko vsebuje tudi nekaj čebeljega cvetnega prahu, propolisa in matičnega mlečka – dodatnih čebeljih produktov s potencialnimi koristmi za zdravje. Vendar jih je verjetno mogoče najti le v majhnih količinah. Pojeste lahko celotno satje, vključno z medom in voskastimi celicami, ki ga obkrožajo. Surovi med ima bolj teksturirano konsistenco kot filtriran med. Poleg tega lahko voskaste celice žvečite kot žvečilni gumi.

Satje v medu je naravni izdelek, ki ga izdelajo čebele za shranjevanje svojih ličink, medu in cvetnega prahu. Pojeste lahko vse satovje – vključno z voskastimi celicami in surovim medom, ki ga vsebujejo. Satje v medu je bogato z ogljikovimi hidrati in antioksidanti. Vsebuje tudi številne druge hranilne snovi v sledovih. Njegova glavna sestavina je surov med, ki vsebuje majhne količine beljakovin, vitaminov in mineralov, vendar je sestavljen iz 95–99 % sladkorja in vode. Ker surovi med ni bil predelan, vsebuje encime, kot je glukoza oksidaza, ki dajejo medu protimikrobne in antibakterijske lastnosti. Takšne encime uniči segrevanje in filtriranje, ki se uporabljata pri predelavi večine komercialnega medu.

Poleg tega je manj verjetno, da bo surovi med onesnažen s sladili, kot je koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze, poleg tega pa običajno vsebuje več antioksidantov kot predelani med. Antioksidanti so koristne rastlinske spojine, ki krepijo zdravje, zmanjšujejo vnetja in ščitijo vaše telo pred boleznimi. Njihove ravni so lahko do 4,3-krat višje v surovem medu kot v predelanem medu.