veganstvo

Veganstvo zagovarja pozitiven vpliv rastlinske prehrane

Načinu prehranjevanja, ki ima po raziskavah dobre učinke, rečemo veganstvo. Več o tem si lahko preberete na https://nutrimentum.si/veganstvo-in-veganska-prehrana/, kjer boste našli dosti koristnih informacij o tovrstnem načinu prehranjevana. Slednji vključuje uživanje živil rastlinskega izvora, glive (gobe, kvas), alge, živila oz. dopolnila anorganskega izvora (kalcijev karbonat, jod v soli) pa tudi bakterijskega izvora (npr. bakterijsko pridelan vitamin B12). Veganstvo se vegetarijanskega načina prehranjevanja razlikuje v tem, da slednji način vključuje tudi jajca, mlečne izdelke in v nekaterih primerih še ribe.

Za veganski način prehranjevanja se ljudje odločajo iz različnih razlogov. Dosti ljudi se tako odloči zaradi dobrobiti živali in negativnega vpliva živinoreje na okolje. Nekateri pa zaradi zagovarjanja pozitivnega vpliva rastlinske prehrane na naše zdravje, drugi razlogi so še osebne preference, oglaševanje veganskih nadomestkov in vpliv medijev. Glede vpliva veganske prehrane na zdravje so mnenja razdeljena, nekateri trdijo, da tovrstna prehrana zadosti potreba po vseh živilih, spet drugi trdijo nasprotno. Na tem področju so bile strojene tudi mnoge raziskave, ki preučujejo vpliv veganske prehrane. Številne organizacije so na tem področju ugotovile, da je dobro načrtovana veganska prehrana primerna v vseh fazah življenjskega cikla, kar vključuje tudi nosečnost, dojenje, otroštvo ter mladostništvo.

Določene raziskave, ki podpirajo veganstvo pa so ugotovile, da ima pravilno načrtovana veganska prehrana številne pozitivne učinke na zdravje. Navajajo, da tovrstna prehrana zmanjšuje smrtnost zaradi srčno-žilnih obolenj ter zmanjšuje tveganje za pojav raka in izboljša preživetje po diagnozi raka. Veganstvo pa po nekaterih raziskavah zmanjšuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa II, pri tistih, ki se s tem že borijo pa lahko izboljša potek bolezni. Tovrstna prehrana pa naj bi ugodno vplivala še na zdravje našega črevesnega mikrobioma. Vsi pozitivni učinki pa so predvsem posledica visokega vnosa vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Poleg tega pa gre tu še za zmanjšan vnos nasičenih maščobnih kislin ter holesterola.