bolečine v zobu

Bolečine v zobu so težave s katerimi se je srečal že vsak izmed na. Lahko se pojavijo tako v zobu kot ob njem. Ko zaboli spada med eno izmed intenzivnejših bolečin in po navadi nastane z razlogom bolezni zoba ali z boleznijo, ki ni povezana z dlesnijo ali zobom.

Najpogostejši razlogi za bolečine v zobu so okužba dlesni, zobna gniloba ali karies, kopičenje gnoja okoli zoba, poškodba ali zlom zoba, poškodbe zalivk, redno stiskanje zob in ponavljanje enakih gibov.  Od teh je zobna gniloba najpogostejši razlog bolečine v zobu zaradi slabe ustne higiene.

Bakterije, ki se množijo v ustni votlini z ostanki delcev hrane ter napadejo zobno sklenino, ki povzročijo zobno gnilobo in se posledično pojavlja zobobol. Pomemben dejavnik preprečevanja zobne gnilobe je uživanje zdrave hrane ter redno ščetkanje zob po vsakem obroku. Bolečine v zobu lahko povzročijo tudi granulom, kar pomeni kronično vnetje korenine, ki je posledica hudega in ne ozdravljenega kariesa.  V najslabšem primeru granuloma je potrebno zob odstraniti.

Bolečine se velikokrat pojavijo tudi zaradi bolečin vnetih dlesni, ki jih povzroča premalo nitkanja zob in nabiranje hrane na stiku zoba in dlesni. Zaradi vnetja dlesen pordeči, zakrvavi, oteče in se zagnoji. Najprej je bolečina površinska nato pa predre v notranjost in korenine, kar je znak slabe higiene zob.

Bolečine v zobu pa povzroči tudi škrtanje ali brušenje z zobmi. Lahko tudi glavobol. Pri otrocih bolečine nastajajo predvsem zaradi rasti in izpadanju mlečnih zob.

Poznamo različne vrste zobobolov. Lahko so blaga ali huda, stalna ali občasna ter ostra ali utripajoča. Bolečina je lahko izrazitejša pri uživanju vroče ali mrzle hrane ali pijače.

Za dobro zobno higieno lahko poskrbimo z uživanjem zdrave hrane, rednim ščetkanjem in nitkanjem, uživamo manj sladkorja, alkohola in kajenja, otrokom preprečimo preveliko uporabo dude in se izogibamo odpiranju stvari z zobmi.