Breskova kodravost je glivična okužba, ki je v zadnjih letih pogosta na koščičarjih. Poleg breskev, marelic, nektarin rada napade tudi vinogradniške breskve. Razvoj bolezni se prične, še preden je na drevesih listna masa, čeprav jo vsi poskušajo reševati šele, ko so listi skodrani.

Kodravost se pojavlja v vlažnem, hladnem vremenu, ko se glivične spore prenašajo med drevesi in nasadi. Pogosto jo imenujejo tudi za krivca cvetne monilije na češnjah in je tudi povzročiteljica luknjičavosti.

Breskova kodravost je posledica vstopa glive skozi list in povzroča počasno propadanje dreves, ki imajo vsako leto slabši koreninski sistem in vedno manj pridelkov. V nekaj letih od pričetka bolezni pridelkov praktično ni več in sledi le odstranjevanje dreves. V prvi fazi, ko jo opazimo, imajo drevesa skodrane in rdeče obarvane liste, pridelek je vsako leto slabši, hlod drevesa je vsako leto bolj podvržen pozebi.

Breskova kodravost

Sadno drevje je možno pravočasno sanirati, v kolikor ulovimo trenutek, preden se brsti razpočijo in glive vstopijo v cvet. Še več, sanacija je možna tudi na popolnoma ekološki način in brez uporabe bakra.

V vsakem primeru je kurativa z ekološkimi sredstvi Terra smiselna tudi, če zamudimo pravi trenutek, saj na takšen način ustavimo bolezen in preprečimo nadaljnje širjenje. Po koncu sezone nujno poskrbimo za temeljito razkuževanje, s katerim pred zimskim mirovanjem poskrbimo za uničenje bolezenskih znakov, da lahko v prihodnji sezoni ponovno začnemo z močnim drevesom.

Zadnja leta so sadjarji izgubljeni, saj svetovalci še ne poznajo ekoloških rešitev, kemični preparati pa niso več dovoljeni. Zato še vedno večinoma vztrajajo samo na bakru, ki pa je premalo za učinkovito preventivo pred vstopom glivičnega napada. Ekološke zeliščne mešanice vsebujejo tudi naravno čajno mešanico, ki deluje z akaricidnim in fungicidnim delovanjem, vendar pa ne ostaja v zemlji in ne pušča sledov, kot baker.