Fotografije so velik del našega življenja

Fotografije nam lahko pokažejo vse od tega kako so včasih naši predniki živeli, do kako je svet izgledal pred več kot stotimi leti. Veliko se lahko iz njih naučimo in zato moramo za njimi ravnati zelo previdno. Slike so zelo občutljive, še posebno so občutljive slike, ki so bile posnete s starimi filmskimi trakovi.

Veliko ljudi se danes odloča za digitalizacijo slik, saj vedo, da bodo čez nekaj let te slike postale težko prepoznavne, saj bo ali barva ali pa črnilo zbledelo. Ko se to zgodi ne bomo nikoli več mogli videti, kaj ta slika predstavlja. Obstajajo možnosti digitalne restavracije, vendar to je lahko zelo draga zadeva in včasih ne morejo obnoviti celotne fotografije.

Fotografije

Celoten proces digitalizacije je preprost, saj je slika samo skenirana s posebno napravo, ki naredi visoke resolucijske kopije same slike. Po želji se lahko kopije iztiskajo s posebnimi tiskalniki in zgodi se, da včasih lastniki sami ne morejo razlikovati kopije od originala. Tako lahko ohranimo fotografije, ki so stare več kot 50 let brez, da bi izgubile svojo barvo ali pa ostrino slike. Kopije nam  lahko pomagajo pri obnovi slik. To nam lahko pomaga pri obnovi starih barvanih slik, ki so čez leta postale poškodovane. Stare slike nam lahko povedo, kako je narisana slika izgledala na dan, ko je bila ustvarjena.

To lahko tudi pomaga pri obnovi stavb ali pa filmov, nekatere slike so bile celo uporabljene kot podpora pri obnovi raznih historičnih artefaktov, kot so recimo starodavna keramika, stare knjige ali pa različna starodavna orodja. Fotografije so res enkratni vpogled v preteklost.

Veliko krat nam lahko  povedo o naših prednikih, kako so živeli in kako so bili oblečeni, kaj so počeli v svojem prostem času in kako je izgledal njihov dom pred 50. leti. Najstarejša znana slika je iz leta 1826/1827, ustvaril jo je gospod Joseph Nicéphore Niépce, ko je slikal okolico iz okna, ki se je nahajal v prvem nadstropju domače hiše.

To je ustvaril z zelo staro kamero, ki je potrebovala zelo veliko časa, da je ustvarila sliko. S same fotografije je zelo težko prepoznati, kaj je vsebina slike. Izgleda kot ročno narisana slika. Čez leta se je tehnologija fotografiranja zelo izboljšala, od povečane resolucije do možnosti barvnih slik. Nekateri fotoaparati imajo zmožnost ustvariti slike predmetov, ki so oddaljeni od nas za več kilometrov. To naredijo z uporabo optičnega zooma, ki nam lahko naredi zelo ostro sliko oddaljenega predmeta.  Danes obstajajo digitalne kamere, ki lahko naredijo več kot 5 tisoč slik preden dosežejo konec spominske kartice.