Kola – napitek z veliko sladkorja

Kola je bila ustvarjena v 18. stoletju in jo ljudje pijejo še danes. Najbolj znana blagovna znamka, ki proizvaja kolo, je Coca-Cola. Podjetje je ustvarilo prvo komercialno verzijo kole in jo še danes prodajo. V tistih časih je bila Coca-Cola uporabljena kot nadomestilo morfinu. Originalno je to bilo vino iz kole. Zaradi prohibicije v letu 1885 je gospod Pemberton ustvaril nealkoholno različico kole. Prodajali so ga kot zdravilo za več bolezni, kot so zasvojenost na morfin, neprebavljivost, težave z živci in glavobol.

Pepsi je tudi zelo znana kola. Podjetje konkurira s podjetjem Coca-Cola že več let. V 60. letih prejšnjega stoletja so se začele tako imenovane “Cola Wars”. V tem dogodku je konkuriralo več blagovnih znamk, vendar pa sta Coca-Cola in Pepsi bile največje. Nekatere raziskave so pokazale, da veliko ljudi niti ne more razlikovati med različnimi kolami.

kola

Danes vemo, da gazirane pijače nimajo zdravilnih lastnosti, je pa res, da so nekatere gazirane pijače lahko zelo dober čistilec odtokov, ker tekočina vsebuje acidne sposobnosti, ki razgradijo maščobe in druge sestavine, ki lahko zamašijo vaše odtoke. V primeru, da vidite, da ima vaš odtok težave z odtokom vode, lahko ena sama steklenica razbremeni odtok. Odvisno je vse od koliko kole izlijete v odtok in od kakšno gazirano pijačo uporabite. Kola vsebuje tudi sladkorni sirup, ki pa lahko povzroči lepljivo površino in s tem se lahko odtok še bolj zamaši.

Gazirane pijače, kot so Coca-Cola vsebujejo tudi veliko kofeina, ki je lahko zelo škodljiv za majhne otroke. Zaradi kofeina v pijači ima lahko otrok težave s spanjem ali pa koncentracijo, nekateri se lahko tudi zasvojijo in jih je zelo težko odvaditi od pijače. Zato bodite previdni, v kakšni količini kupujete in ponujate svojemu otroku gazirano pijačo.

Za nekatere osebe so gazirane pijače lahko še posebno nezdrave. Kola škoduje ljudem s prebavnimi motnjami ali osebam, ki imajo sladkorno bolezen, saj je vsebina sladkorja v koli zelo velika. Na splošno osebe, ki imajo sladkorno bolezen, ne smejo piti nobene gazirane pijače s sladkorjem. Ena sama steklenica vsebuje 11 gramov sladkorja, to je približno 14 kock sladkorja. To seveda tudi ni zdravo za ljudi, ki imajo težave s telesno težo, večina gaziranih pijač vsebuje nekakšno nezdravo količino sladkorja.

Zaradi veliko pritoževanja in pod pritiskom večjih skupin je Coca-Cola v 80 letih prejšnjega stoletja uvedla novo verzijo kole. Imenovala se je Dietna Kola in je bila v namen temu, da bi bila to zdrava alternativa standardni koli ali pa tako imenovani “Cola Classic”. Posebnost je v tem, da ne vsebuje nobenega sladkorja.